Pia Lohikoski

Niinistön lamatalkoot vai Vasemmiston talouselvytys

  • Valumisteoria ei toimi
    Valumisteoria ei toimi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi uuden vuoden puheessaan, että kaikkien on mietittävä mistä on varaa luopua. Niinistö rinnasti Suomen nykyisen tilanteen 1990-luvun lamatalkoisiin. Silloinkin oikeisto viljeli retoriikkaa yhteisestä vastuunkannosta. Pienitulosimpien kukkarolla on kuitenkin käyty jo liian monta kertaa, ja se on johtanut leipäjonojen kasvamiseen.

 

Pankkien kriisin maksoivat kansalaiset

Todellisuudessa pankkien luoman kriisin maksajina 90-luvun lamatalkoissa olivat tavalliset kansalaiset, kun taas rikkain prosentti kasvatti omaisuuttaan. Ahon ja Lipposen hallitukset myös purkivat monia hyvinvointivaltion saavutuksia. Yhteistä valtionomaisuutta yksityistettiin ja sen kautta vaurastui moni yritysjohtaja, mukaan lukien Nalle Wahlroos.
1990-luvun laman suuria häviäjiä olivat lapset ja laajemminkin lapsiperheet. Arjessa se näkyi muun muassa vanhempien työttömyytenä tai työttömyyden uhkana, opettajien lomautuksina, lapsilisien leikkauksena ja monien etuisuuksien sekä palveluiden heikentymisinä.

Useita leikkauksia ei koskaan korjattu, vaikka talous lamasta nousikin. Esimerkiksi lapsilisän reaaliarvo on merkittävästi alemmalla tasolla kuin 1990-luvun puolivälissä. Ensimmäisestä lapsesta maksettavan lapsilisän reaaliarvo oli vuodesta 1994 vuoteen 2014 pienentynyt jo 20 prosenttia ja toisesta ja kolmannesta lapsesta noin 30 prosenttia.

 

Työntekijöiden palkkamaltti ja johtajien muhkeat korvaukset

Työntekijät osallistuivat edellisiin lamatalkoisiin tekemällä maltillisia palkankorotuksia, kun työnantajat olivat luvanneet uusia työpaikkoja vastineeksi. Nyt kun katsotaan taaksepäin, nähdään tilastoista, että suuret suomalaiset yritykset kyllä investoivat ja loivat työpaikkoja, mutta työpaikat syntyivätkin aivan eri puolelle maailmaa.

Suomessa yhtiöiden johtajille jaettiin laman jälkeisellä nousukaudella muhkeita optioita ja roimia palkankorotuksia. Samaan aikaan työntekijöitä saneerattiin työpaikoilta edelleen ulos. Se siitä työnantajien isänmaallisuudesta ja koko kansan yhteisistä talkoista.

 

Oikeisto yrittää leipoa laman uhreista syyllisiä

Vuoden 2008 finanssikriisin seurauksena alkaneen nykyisen laman aikana oikeiston puheet ovat toistaneet samaa leikkausromantiikkaa: kun hihat kääritään "yhteisiin" talkoisiin, niin isänmaa pelastuu.

Todellisuudessa jälleen kerran epäonnistuneen yksityisen finassikapitalismin keinottelun maksajiksi halutaan tavalliset kansalaiset, kun samaan aikaan suurituloisia käsitellään silkkihansikkain.

Väitetään, että työttömän työllistymiseen vaikuttaa ensisijaisesti hänen motivaationsa, ja unohdetaan tarkoituksella se, että työpaikkoja ei ole tarjolla. Väitetään myös olevan luonnollista, että yli 50-vuotiaiden on vaikea saada enää töitä. Taas toistetaan, että palkkoja pitäisi laskea, jotta töitä syntyisi lisää - aivan kuin mitään ei olisi opittu 1990-luvun lamasta.

Nyt on myös kyseenalaistettu lasten oikeus subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen ja lapsilisien kuuluminen kaikille lapsiperheille. Molemmat ovat asioita, joita muualla maailmassa on katsottu ihaillen.

Suomessa on käynnissä oikeiston kova ideologinen kampanja, jolla pyritään purkamaan ja kyseenalaistamaan hyvinvointivaltiotamme, yhtä maailman parhaista järjestelmistä. Hyvinvointivaltiota olisi päinvastoin jälleenrakennettava, eikä romutettava.

 

Uusi vuosi alkaa leikkauksilla

Uusi vuosi 2015 alkaa sillä, että lapsilisiä leikataan 8,1 prosenttia. Samaan aikaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat sekä työssäkäyvien osalta asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten vähennysoikeutta leikataan 150 eurolla. Sähkön veroa korotetaan niin, että sen hinnan arvioidaan nousevan kotitalouksien osalta 2,8-3,4 prosenttia.

Nykyinen hallitus on tehnyt myös useita muita ratkaisuja, jotka vaikuttavat lapsiperheiden toimeentuloon. Merkittävimpiä ovat asumiskustannusten, ruoan ja vaatteiden hinnan korotukset kiinteistö-, energia- ja arvonlisäverojen korotusten kautta. Kokonaisuus on lapsiperheiden toimeentulon kannalta hyvin negatiivinen ja heikentää ostovoimaa. Hallituksen linjaukset ovat ruokkineet lamaa ja lisänneet työttömyyttä.

Tuoreimmatkin 2015 vuoden alusta voimaan tulevat leikkaukset tulevat tuntumaan perheiden kukkarossa. On syytä muistaa, että aiemmin hallitus alensi yritysten yhteisöveroa tuntuvasti ja sen "dynaamisten vaikutusten" väitettiin luovan työpaikkoja. Näin ei käynyt.

On aiheellista kysyä, eikö suuryrityksille suunnattuja veronalennuksia olisi voitu käyttää paremmin investointeinteihin siten, että ne olisivat luoneet uusia työpaikkoja ja parantaneet tavallisten ihmisten asemaa.

 

Vasemmisto haluaa lopettaa talouskurin ja luoda työpaikkoja

Vasemmisto on halki Euroopan haastamassa talouskuripolitiikan. Kreikassa vasemmistolainen Syriza näyttäisi nousevan vaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi tammikuun lopussa ja Espanjassa vasemmistolainen Podemos on noussut jo gallupeissa maan suurimmaksi puolueeksi.

Syrizan voitto voi nostaa eurooppalaisessa talouspolitiikassa esiin uuden taloudenhoidon tolkullisemman suunnan, jossa talouskurin sijaan satsataan Euroopan työpaikkojen ja hyvinvoinnin jälleenrakentamiseen. Pankkien palvomisen sijaan tärkeimmäksi on asetettava tavallisten ihmisten hyvinvointi. Näin teki onnistuneesti jo Islanti oman pankkikriisinsä kohdalla. Nyt on muun Euroopan aika.

Nykyinen oikeiston esittämä tiekartta talouskurin avulla ulos kriisistä johtaa kansalaisia harhaan. Valumisteoria on huijausta. Verohelpotusten antaminen rikkaille ja suuryrityksille ei luo uusia työpaikkoja. Se tekee rikkaista rikkaampia ja suurentaa budjetin alijäämää sekä kasvattaa tuloeroja.

Vasemmisto haluaa olla Syrizan ja Podemoksen tapaan todellinen vaihtoehto oikeistolaisille leikkauspuolueille. Tarvitsemme talouspolitiikkaa, joka rikkaan prosentin sijaan parantaa tavallisten ihmisten elämää. Köyhällä jälleenrakennusajan Suomella oli varaa alkaa rakentaa hyvinvointia, joten niin on rikkaalla nyky-Suomellakin, jos niin halutaan.

Vasemmisto haastaa oikeiston lamatalkoot Suomessa. Emme halua syventää kriisiä ja aiheuttaa kasvavia tragedioita kansalaisten parissa. Tarvitsemme selkeän uuteen energiatalouteen nojaavan investointiohjelman, jossa kehitetään suomalaisia kaupunkeja, parannetaan julkista liikennettä, painetaan asumisen hinta alas rakentamalla asuntoja sekä kehitetään koulutusta ja julkisia palveluita. Se on tie pois kriisistä ja sille politiikalle haemme luottamusta huhtikuun 2015 vaaleissa.

Pia Lohikoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"Suomessa yhtiöiden johtajille jaettiin laman jälkeisellä nousukaudella muhkeita optioita ja roimia palkankorotuksia. "

Tämä koskee myös julkishallintoa, valtiota ja kuntia. Tämän takia minulle on turha saarnata "yhtenäisyyttä" ja "kaikki mukaan" -höpinöitä. Puhukoon Sauli Niinistö mitä tahansa.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Parahin Pia,
Vasemmisto haluaa jakaa toisten rahoja ja surutta. Meillä on valtaisa elvytys käynnissä mm. Talvivaarassa jonne upotetaan, luulenpa että yli 100 milj. Euroa kevääseen mennessä. Saadaanhan sillä summalla n. 1000 ihmistä työllistettyä. Se on ilmeisesti hyvä hanke teidän näkövinkkelistä?

Käyttäjän pialohikoski kuva
Pia Lohikoski

Seppo, näen tärkeäksi investoinnit punavihreän energiatalouden kehittämiseen. Se tarkoittaa muun muassa kaupunkien kehittämistä tiiviimmiksi, joukkoliikenteen parantamista, rakentamisella asuntojen hintojen painamista alas sekä yhä vahvemmin uusiutuvaan energiaan siirtyymistä.

Talvivaarasta Vasemmistoliitto on jo ollut huolistaan pidemmän aikaan. 2012 puoluehallitus otti asiaan kantaa: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/290899...

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Pia, kaupunkien kehittämisessä tiiviimmäksi olen samaa mieltä. Joukkoliikennekin on ok kunhan sillä ei torpata uusia kulkuvälineinnovaatioita. Punavihreä energia on sanahöttöä ja jos sillä tarkoitat tuulimyllyjä niin siitä olen vahvasti eri mieltä.
Tuulimyllyjä ei saada maassamme kannattaviksi seuraavaan 20 vuoteen ja se on suurin tyhmyys jonka politiikot ovat saaneet ko. sektorilla aikaan. Biopolttoaineita kannatan esim. NesteOil tehnyt laadukasta työtä :)

Käyttäjän pialohikoski kuva
Pia Lohikoski Vastaus kommenttiin #15

Saksassa uusiutuva energia oli joulukuussa jo suurin energiatuotannon sektori. Miksi näin ei voisi olla myös Suomessa?

Energiataloutta pitää ajatella energiantuotannon lisäksi myös laajasti kaupunkirakenteessa mm. talonrakentamisessa ja rakennusten lämmityksessä joukkoliikenteen lisäksi.

Käyttäjän mlatvala kuva
Mikael Latvala Vastaus kommenttiin #27

Otapa hiukan selvää asioista, ennen kuin puhut Saksan Energiawendestä.

Ensiksikin, nämä aurinkopaneelit, joilla Saksan energiaverkko on ajoittain saatu sekasorron valtaan (tuotannon ja kysynnän tasapaino), ovat puhdasta tulonsiirtoa varakkaille, joilla on omakotitalo ja varaa laittaa katolle aurinkopaleeleita.

Toisekseen, ydinvoimaloiden alasajo on johtanut siihen, että Saksa on yhä enemmän riipuvainen maakaasusta. Tämä riippuvuus on erityisen ongelmallinen, koska reilu kolmannes Saksan maakaasusta tulee Venäjältä.

Kolmanneksi, Energiawende on nostanut roimasti sähkön hintaa Saksassa, joka on maksanut vientiteollisuudelle erään arvion mukaan 52 miljardia. Joka taas puolestaan heijastuu vääjäämättä työpaikkoihin ja palkanmaksukykyyn. Siinäpä ongelma uudenlaiselle vasemmistoihmiselle; Puhdas luonto vai työpaikkan menetys.

Neljänneksi, koska aurinko- tai tuulivoima eivät voi toimia perusvoimana, on ydinvoimaloiden tilalle rakennettu uusia hiilivoimaloita, jotka käyttävät energialähteenä erittäin saastuttavaa ruskohiiltä. Muuten on vaikea kirjoittaa iPadilla näitä punavihreitä unelmia.

Referenssit googlaamalla "Energiawende problems"

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Ainakaan Arhinmäen touhuista ei ole jäänyt muuta mieleen kuin sateenkaari lipun heiluttelu ja pöytään nukahtaminen. Miksi Yrttimäen tapaiset ovat syrjäytetyt?

Olavi Mansikka

Kovasti vasemmistoliitto on täälläpäin koulujalakkauttamassa. perusteena joku ihme että täysin avoimeen kouluun eli kansainväliseen aiheutatisi eriarvoisuutta. Kouluun pääsee kuka tahansa jos vaan pääsee noista kokeista läpi. siellä on sekä herrojen että duunarien muksuja. Joten en kyllä ihan kaikeka allekirjoita.

Ja mitä työllistämiseen tulee niin kyllä se vaan on hiton kallista. Itse kannatan paikallista sopimista. Viime vuonakin taas tuotiin lisää etuja sairasloman muodossa. Suora seuraus oli että pari kaveria käytti hyväkseen. kuuleman sairastuivat kesälomalla ja todistuksella lisää lomaa. no kumma kyllä poikien kalastusreissuulle kyseisen sairauden aikana ei ollut mitään ongelmia. soppa maistu ja liikunta pelas vaikka toisella selkeä kipeä. Eivät vaan huomanneet että ite olin mukana.

Käyttäjän pialohikoski kuva
Pia Lohikoski

Voitko hieman täsmentää mistä puhut?

Olavi Mansikka

Kysyppäs vaikka puoluetoverillatasi eli Sarkki Hannalata. Sinänsä jo yllätit. Kun kysyin perusteita miksi Oulun kansainvälinen koulun rahoitus pitäisi leikata järjettömän pieneksi ei hän vaivautunut edes vastaamaan. Kyse on normaalikoulusta jossa opetus tapahtuu englanniksi. Kuka tahansa pääsee ja ihan on peruskoulu.

Mitä työllistämisen kustannuksiin tulee ne on järjettömät. kyse keneltä tahansa yrittäjältä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kannattaa koota joukot siellä punavihreässä leegiossa ja yrittää vaikkapa vallankumousta, ettei kiljukännistä selviävä Suomen Syriza tokene kaduille kurmuuttamaan säällistä väkeä. Unohdit blogistasi natomörön, se menee aina jakeluun ja lihavoitaa viestiäsi ja ydinvoima ???? Aika on ajanut VL:n ohi ja kehoitan etsimään jotakin vaikkapa Liiton Arkkia kadonneena aarteena, porvari nukkuu ilman kemiaa Suomessa tästäkin eteenpäin.

Markku Laaksonen

Vasemmisto, VL, luo ja elää täydessä illuusiota/ssa, että kaikenkattava sosiaaliturva voidaaan ylläpitää pikku viilauksin, ja että syy on muka ns. "rikkaiden eduissa", kun ongelma on talouskasvun heikkous. Nyt ei ole todella sosiaalipolitiikan aika, siis etujen lisäysten, vaan kaikki joutuvat maksumiehiksi.
Julkinen sektori, kulut, koneisto on supistettava tuloja vastaavaksi muutamasssa vuodessa. Aikaa olisi ollut jo 7-8 vuotta, se on mennyt puheisiin.

Liikenevät varat on käytetttävä talouden kehittämiseen. Jatkossa julkinen sektori ei voi kasvaa BKT:tä nopeammin.

Käyttäjän pialohikoski kuva
Pia Lohikoski

Olemme kuulleet pitkään tuota oikeiston retoriikkaa, jossa kaikki ovat maksumiehinä. Se vaan ei pidä paikkansa. Tavalliset ihmiset maksavat oikeistolaisen talouspolitiikan epäonnistumisen. Sen maksavat myös pienyrittäjät kun kotimarkkinat pienenevät pienemistään. Fiksu oikeistolainenkin tajuaisi, että talouspolitiikan suuntaa on käännettävä.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Pia hyvä, politiikka on aina väärää, kysymys kuuluu vain mistä näkövinkkelistä sitä tarkastelee. politiikka on kuin syksyinen omena toiselta puolen punainen ja toiselta virheä, kuitenkin se on yksi ja sama omena.
Hyvinvointia voidaan saada lisää vain tuottavuutta parantamalla. Maassamme sen kehitys on ollut viime vuosina negatiivinen ja kun samaan aikaan työtuntien määrä on vähentynyt olemme joutuneet pahaan kurjistumisen kierteeseen. Lääkkeet parempaan huomiseen on tiedossa, mutta Suomi-rouva ei ole vielä niitä valmis nielemään, sillä ne maistuvat liian karvailta ;(

Markku Laaksonen

Kyse ei ole retoriikasta, kaikki maksavat velkaantumisesta, sillä on ylläpidetty yli varojen olevaa tulonsiirtoa palveluina kansalaisille. Velkaelvytys, yli varojen eläminen, vaikuttaa kovin muulta kuin oikeistolaiselta politiikalta.

Kotimaista kysyntää tulee kehittää veroja alentamalla ja ostovoimaa luomalla, siltä osin kuin julkisen sektorin tasapainottaminen sen sallii. Tasapainoisella budgetilla pitäsi luoda varaa kulutukselle.
Talouspolitiikalla voidaan vaikuttaa sisäisiin tekijöihin muttei globaaleihin muuttujiin, mikäli ennusteet ovat relistisia.
Vasemmiston julistus kuulostaa tavoitehakuiselta, leimaavilta, vailla konkretiaa, faktoja.

Käyttäjän pialohikoski kuva
Pia Lohikoski Vastaus kommenttiin #26

Markku, faktat löydät tilastokeskuksen tilastoista. Ei niitä tarvitse keksiä. Mainitsemaasi politiikkaa on noudattu vuosia ja tulokset eivät todellakaan näytä hyvältä. Nyt olisi järkevä kokeilla elvyttävää politiikkaa, jossa piristys suunnattaisiin kotimarkkinoille luoden kansalaisille ostovoimaa.

Suomen ongelma on paperi- ja metalliteollisuuden rakennemuutos, ei se, että julkinen sektori olisi liian suuri. Meidän on luotava edellytyksiä teollisuuden kasvulle. Olisi tärkeää satsata punavihreään investointipolitiikkaan, jolla uudistettaisiin teollisuutemme 2000-luvulle. Se voisi olla tie uuteen kestävään menestykseen.

Markku Laaksonen Vastaus kommenttiin #29

"Kokeiltaisiin elvyttävää politiikkaa", sitä on tehty jo vuosia velkaelvytyksenä, syömävelkana, seurauksena maa on ylivelkaantunut.
Julkista sektoria ei ole mukautettu BKT:n muutoksiin. Enempään ei ole varaa. "Liisan listat" on otettava käytöön, tietysti se hiukan koskee, siihen eivät povarihallitukset ole ryhtyneet, puhuneet vain.

Vasemmistonkin olisi syytä joskus tunnustaa tosiasiat, velka lähes 100mrd, ylittäen 60% tason.
Suomen ongelmana on globaalin talouden muutokset, kapea tuotantorakenne, keskusteltu jo 60-luvulta lähtien, investointien puute.
Minkään värinen investointipolitiikka ei tuo nopeaa ratkaisua. Edellytyksiä tulee luoda panostamalla kemialliseen metsäteollisuuteen, kuten tapahtuu, infraan, investointien houkutteluun, yritysten kilpailukyvyn parantamiseen Ruotsin, Viron , Irlannin tapaan. Veropolitiikka on avainasemassa.

Punavihreällä talousmallilla, mitä lieneekään, ei ole menestymisen edellytyksiä, vasemmiston uskomusopit eivät toimi, ole koskaan toimineet.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Oikeisto haluaa jatkaa palvelujen leikkaamislinjalla. On poliittinen valinta, mitä laman aikana tehdään ja mihin satsataan ja mihin ei satsata.

Tätä leikkauslinjaa on jatkettu koko laman ja sen jälkeisen ajan eli vuodesta 2009 saakka. Tulokset eivät ole lupaavia. Pelkästään menoja leikkaamalla ei näytetä saavutettavan näköjään taloutta kasvuun. On tehtävä myös jotain muuta kuin leikata menoja.

Pekka Iiskonmaki

''Fiksu oikeistolainenkin tajuaisi, että talouspolitiikan suuntaa on käännettävä.''

Duunarin verotusta pitää keventää reilusti. Nykyinen verotus on jo tuhonnut Suomen. Töissä ei kannata nettopalkallaan käydä.

Käyttäjän pialohikoski kuva
Pia Lohikoski

Tukkimalla harmaa talous ja agressiivinen verosuunnittelu saamme järkeistettyä verotusta oikeudenmukaisemmaksi.

Markku Laaksonen

Hurskastelua, Suomi toimii kansainvälisessä kilpailussa.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Pia, oikeasti. MIten te rahoitatte elvytyksen?

Käyttäjän pialohikoski kuva
Pia Lohikoski

Käy lukemassa vasemmisto.fi sivuilla puolueen varjobudjetti sekä eduskuntavaaliohjelma. Sieltä löydät tiedon.

Peter Granfelt

Pia,

Kirjoituksesi on politikolle tyypilliseen tapaan melkoisen täynnä ihmisten tunteisiin vetoavaa (tai sitä yrittävää) höttöä ilman suurempaa substanssia, mutta jos yritän kiteyttää sanomasi pelkkään konkretiaan, josta sitten voidaan käydä keskustelua ilman tunnepohjaa, päädyn suunnilleen seuraavaan:

- Julkisen talouden leikkauksia ei pidä tehdä (vaan sitä pitää pikemmin kasvattaa)
- Tavallisten ihmisten (mitä se ikinä tarkoittaakaan, voitko antaa tulorajoja?) verotusta tai muita maksuja ei pidä kasvattaa
- Velkarahalla eläminen saadaan loppumaan panemalla "verosuunnittelu kuriin" ja lisäämällä "rikkaiden" verotusta
- Muita toimenpiteitä ei tarvita (?)

Aluksi kysyisin mielipidettäsi tähän verosuunnitteluun. Oletko siis sitä mieltä, että nyt EU-aikaan (jossa sääntöjen mukaan ihmiset, tavarat ja pääomat voivat ja saavat liikkua vapaasti) voidaan tehokkaasti estää mainitsemaasi verosuunnittelua korottamalla veroja Suomessa? Vai käykö niin, että verosuunnittelu sen kun lisääntyy mitä enemmän yritetään täällä puristaa veroja kansalaisilta ja yrityksiltä? Tarvitaanko kenties jotain rajoituksia vapaaseen liikkumiseen? Esim DDRssä tätä yhdistelmää käytettiin vaihtelevalla menestyksellä, eli paljon sosialismia yhdistettynä kansalaisten telkitsemiseen muurien taakse. Näetkö tässä Suomen tulevaisuuden, vai loppuuko verosuunnittelu vaan sillä että nostetaan veroja? Jos näin, niin mikä on se mekanismi joka aikaansaa tämän? Huomautan, että viime vuosina on yritetty useita veronkorotuksia, joiden kokonaisvaikutus on ollut juuri päinvastainen: verokertymä onkin pienentynyt ja/tai verotettava kohde on siirtynyt ulkomaille. Esimerkkinä nyt vaikkapa autovero, alkoholivero ja yhteisövero.

Sitten haluaisin nostaa esiin hieman matematiikkaa. Tällä hetkellä julkinen sektori velkaantuu noin 10 miljardia vuodessa. Jos se halutaan kattaa puhtaasti veroja ja maksuja nostamalla, tarkoittaa se siis noin 2000 euron lisälaskua per vuosi per henkilö. Siis joka vuosi, tästä ikuisuuteen. Ja _jokaista_ henkeä kohti, vauvasta vaariin. Keskivertoperheelle (4 henkeä) se siis tarkoittaa noin 650 euron laskua JOKA KUUKAUSI. Kaiken muun päälle. Mitä luulet, miten käy keskivertoperheen kaikkine asunto-, auto- ja muine velkoineen kun lisäksi tipahtaisi postiluukusta joka kuukausi ylimääräinen 650 euron maksulappu? Toki se kerättäisiin huomaamattomammin eri verojen muodossa, mutta lopputulos on sama. Käytännössä tietysti yli 50% ihmisistä tienaavat niin vähän että niillä ei olisi minkäänlaisia mahdollisuuksia maksaa tuollaisia summia, joten loput 50% joutuisi maksamaan sitäkin enemmän. Sanotaan nyt siis pyöreästi että keskiluokkaiselle, työssäkäyvälle perheelle se merkitisi ehkä 1000 euron ylimääräistä laskua kuukaudessa. Tästä ikuisuuteen, jälleen.

Lopuksi pyytäisin sinua hieman valaisemaan, miten esittämäsi teesit siitä että meidän pitäisi asua tiiviimmin ja käyttää enemmän busseja millään lailla parantaa tätä? Asuntojen halpeneminen toki parantaa, mutta huomauttaisin että uuden asunnon korkeasta hinnasta lähes kaikki "ilma" (eli siis ei suorat kustannukset kuten rakentaminen) menee kunnalle tonttimaan huutokaupassa. Jos tätä pienennetään se toki jättää enemmän rahaa ihmisille, mutta vastaavasti pienentää kunnan tuloja hurjasti.

Eli siis, valaisepa meitä, oi vasemmistolainen, miten tästä selvitään ilman että julkista puolta radikaalisti vähennetään ja ilman että suuret massat (eli me kaikki, pienituloiset) ovat kärsijänä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Aluksi kysyisin mielipidettäsi tähän verosuunnitteluun. Oletko siis sitä mieltä, että nyt EU-aikaan (jossa sääntöjen mukaan ihmiset, tavarat ja pääomat voivat ja saavat liikkua vapaasti) voidaan tehokkaasti estää mainitsemaasi verosuunnittelua korottamalla veroja Suomessa?"

Ainakin Ruotsissa tuo onnistuu:

"Fortumin epäillään kiertäneen veroja konsernin sisäisten rahalainojen avulla. Ruotsin verottaja epäilee Fortumin kierrättäneen lainoja tytäryhtiöidensä välillä ja vähentäneensä lainakorkojen verot laittomasti Ruotsissa."

"Ruotsin verottaja vaatii energiayhtiö Fortumille 415 miljoonan kruunun eli noin 47 miljoonan euron jälkiveroja. Suurin osa mätkyistä tulisi Fortumin ruotsalaisen tytäryhtiön Fortum Swedenin maksettavaksi. Asiasta kertoi ruotsalaislehti Svenska Dagbladet."

Mikko Hammarberg

Eipä onnistu, Ruotsin verottajan mätkyt eivät pitäneet oikeudessa. Myöhempien mätkyjen käsittely oikeudessa taitaa olla vielä kesken, oletettavasti tulos tulee olemaan sama.

http://www.fortum.com/fi/media/pages/hallinto-oike...

Myös Suomen verottaja yritti päästä väliin, laihoin tuloksin:
http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/12/19/vero...

Vikahan ei ole Fortumissa tai muissa kansainvälisissä yrityksissä, vaan kohtuuttoman verokikkailun mahdollistavassa lainsäädännössä Suomessa, EU-alueella ja muualla maailmassa. Yritykset toimivat siinä ympäristössä, jonka valtiovalta näille päättää luoda.

Käyttäjän pialohikoski kuva
Pia Lohikoski

Julkisen sektorin ongelmat voidaan pitkälti liittää kuntaosuuksien leikkaukseen ja parin kymmenen vuoden aikana kasvaneeseen verovajeeseen yhdistettynä kasvavaan työttömyyteen. Nämä ovat asioita joihin Vasemmisto haluaa puuttua.

Haluamme selkeyttää verotusta niin että kaikkia tuloja verotetaan saman progressiivisen taulukon mukaan.

Haluamme investointiohjelmalla pyrkiä kohti täystyöllisyyttä mikä parantaisi niin kansalaisten ostovoimaa kuin julkisen sektorin palveluita.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Haluamme selkeyttää verotusta niin että kaikkia tuloja verotetaan saman progressiivisen taulukon mukaan."

Olette tietysti jo jättäneet tästä eduskuntaan lakialoitteen, onhan aikaa ollut lähes 4 vuotta.

Koska se on jätetty?

Mikko Hammarberg

Blogaus sisälsi paljon 90-luvulle asti menevää populistista mielikuvavihollisten maalailua, eikä tippaakaan konkretiaa. Mitä tarkalleen ottaen Vasemmistoliitto haluaa tehdä? Olla välittämättä 9+ miljardin euron kestävyysvajeesta ja ylläpitää suhteelliselta osuudeltaan maailman suurimpiin kuuluvaa julkista sektoria olemattoman talouskasvun olosuhteissa velkarahalla? Kuinka pitkään Suomen valtiontalous voi mielestänne olla merkittävästi alijäämäinen kun huomioidaan, että olemme osa rahaliittoa eikä meillä ole omaa rahaa? Onko mielestänne olemassa joku raja, jossa valtion velkaantumisesta pitäisi huolestua?

En epäile vilpitöntä haluanne luoda työpaikkoja, mutta miten tämä käytännössä tapahtuu? Paisutetaan julkista sektoria? Investoidaan kaupunki-infraan? Miten valtio kohdentaa infrainvestointinsa käytännössä, jotta ne ovat mahdollisimman tuloksekkaita sekä kansalaisten hyvinvoinnin että toimien taloudellisen elvyttävyyden kannalta?

Nykyisessä talouspoliittisessa keskustelussa huolestuttaa ihan yhtä paljon sekä oikeiston että vasemmiston piirissä vallitseva ymmärtämättömyys. Julkaistusta alan tutkimuksesta ja kirjallisuudesta poimitaan mielellään omaan agendaa sopivia ideoita ilman, että vaivaudutaan tutustumaan koko kirjoitelmaan. Näin on käynyt mm. Holapan ja kumppaneiden julkaisuille vasemmiston piirissä. Vasemmisto on mielellään luopumassa budjettikurista ja lisäämässä velkaelvytystä Holappaa mukaillen, mutta miehen esittämät reunaehdot Suomen tapaiselle rahaliitossa olevalle avotaloudelle ovat jääneet lukematta. Oikeisto onkin sitten keksinyt tyhjästä täysin puolivillaisia kasvurahastoehdotuksia yms. Luulisi Sipilän entisenä yrittäjänä ymmärtävän, että rahoituksen saatavuus ei ole kasvua rajoittava tekijä, hyvät investoinnit saavat kyllä rahoituksensa. Eikä ole kansantalouden kannalta toivottavaa, että valtio alkaa rahoittaa hyvien lisäksi myös huonoja investointeja.

Viimeaikaisen talouspoliittisen keskustelun kruunasi ainakin demareiden keskuudesta kuulunut ehdotus suomalaisten pankkitalletusten saamisesta liikkeelle rahoittamaan kansantalouden kasvua. Järkyttävää, että osa poliitikoista luulee edelleen, että pakkitilille talletetut rahat makaavat siisteinä nippuina paikalliskonttorin holvissa. Mikäli päättäjillä ei ole pienintäkään ymmärrystä edes talousjärjestelmämme perusteista, ei varmaan kannata sormet ristissä odottaa ratkaisuja maamme taloudellisiin ongelmiin. Konkretian sijasta odotettavissa on siis lisää tunteisiin vetoavien mielikuvien maalailua.

Käyttäjän pialohikoski kuva
Pia Lohikoski

Lue Vasemmiston eduskuntavaaliohjelma ja toisaalta puolueen varjobudjetti. Niissä on yksilöity investoinnit hintalappuineen tarkemmin.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Suomi nousee tai kaatuu työtä tekemällä. Sellaisia töitä tekemällä, joista maksetaan kohtuullista palkkaa.

Verotus on myös remontoitava. Olen Joukon kanssa samaa mieltä. Kaikki tulot lasketaan yhteen ja sitten verotus kaikkien tulojen jälkeen progressiiviseksi. Jo loppuisi kestävyysvaje ja valtiontalouden alijäämä.

Mutta tuskin näin tulee käymään. Porvarit eivät tähän suostu. Joten, kun talous ei kasva, niin on jatkettava leikkauslinjalla, mikä todennäköisesti pahentaa työttömyyttä entisestään. Jotain on keksittävä ja jotta saadaan lisää verotuloja, niin verotus on remontoitava uudelleen. Se on siis muutettava kaikkien tulojen osalta progressiiviseksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ei siihen suostu vasemmistokaan, koska se merkitsisi kilometrikorvausten, päivärahojen, lapsilisien, toimeentulotuen yms. käsittelyä normaalina tulona.

Se, ettei se nostaisi maksettujen verojen määrää valtaosalla senttiäkään, on sivuseikka. Se TUNTUISI veronkorotukselta, ja sehän on ainoa, millä Suomessa on merkitystä.

Käyttäjän TiinaPalovuori kuva
Tiina Palovuori

Olen utelias - mistä kaikki nämä rahat saadaan? Otetaanko lisää velkaa, kun ei edellistäkään saada maksettua? Tienataanko taas vakuuksilla ulkomaille? Vai korotetaanko vihdoin yritysverotus 90 prosenttiin ja odotetaan, että solidaarisuudesta toiminta pysyy Suomessa?

Kenen rahoja tässä käytetään?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kenenkö rahoja? No, yhteiskunnan yhteisiä rahoja, tietysti. Se, mitä se "raha" oikeasti on, ilmenee täältä:

Kansantaloutta ilman kyyneleitä I - Raha - Mitä se oikein on?: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123703-raha...

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tämä "tolkullisempi" Syrizan linja saattaa ajaa Kreikan ulos eurosta. Onko tämä myös Vasemmistoliiton tavoite? Pitääkö Suomi ylivelkaannuttaa, ja sitten jättää velat maksamatta?

Matti Pulli

Niin, eli lisää velkaa, veronkorotuksia ja valtiollista elvytystä. Kai tällaisella strategialla aina kerää niiden äänet, jotka ovat jo valmiiksi 100% riippuvaisia valtiosta. Kilpailu vain on aika kovaa maassa, jossa hyvinvointivaltioideologiasta on vuosikymmenten aikana muodostunut täydellinen valtionuskonto.

Oikeastaan siis Pia Lohikoski ei tiedä, miten tähän kriisiin päädyttiin, eikä hän tiedä myöskään sitä, miten tästä kriisistä päästään ulos. Joidenkin keynesiläisten ajatuksia on ihan mukava lukea silloin tällöin, mutta sitten kun eteen lävähtää kirjoitus, joka kirjoitettiin ensimmäisen kerran noin sata vuotta sitten, niin en tiedä käsitelläänkö silloin enää mitenkään erityisen ajankohtaisia asioita.

En tiedä, miksi tällaisia blogipostauksia edes kirjoitetaan. Kai näissä on aina johtoajatuksena se, että tavallisen ihmisten asiaa ajaa parhaiten byrokraattinen ja keskusjohtoinen valtio, jonka operatiiviseen toimintaan kansalainen ei voi käytännössä vaikuttaa mitenkään. Harhoja on monenlaisia.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Olen blogistin kanssa paljossa samoilla linjoilla. On esimerkiksi törkeää rokottaa eläkkeitä vuodesta vuoteen "taiteluilla indekseillä". Päättäjien on syytä muistaa, että eläkkeet ovat jo sinänsä jotain vain puolet entisestä palkasta. "Taitetuilla indekseillä" on vain ajettu eläkeläisiä leipäjonoihin. On vielä muistettava, että eläkkeet menevät erittäin suurelta osin kulutukseen eli elvytykseen eivätkä sukanvarteen eivätkä ainakaan veroparatiiseihin.

Toimituksen poiminnat