Pia Lohikoski

Investoinnit veroparatiisien sijaan Suomeen

Keskustelua on käyty rakenneuudistuksista ja kestävyysvajeesta. Verovajeen huomiointi on jäänyt vähälle. Harmaaseen talouteen ja veroparatiiseihin katoaa vuosittain jopa 15 miljardia, joista Suomen valtion veromenetys on noin 5 miljardia euroa.

Eniten vuotaa pääomatulojen verotus. Kansainvälisen sijoitustoiminnan tuotoista veroja maksetaan omantunnon mukaan. Syynä on, että osakkeiden ja arvopapereiden omistus on harvoin rekisteröity todellisen edunsaajan, eli verovelvollisen mukaan.

Toinen verovälttelyn muoto on aggressiivinen verosuunnittelu. Useassa maassa toimivat yritykset ilmoittavat kustannuksensa korkean kustannustason maissa ja ottavat voittonsa ulos matalan verotuksen tai nollaverotuksen maissa.

2012 eduskunnan tarkastusvaliokunta määritteli aggressiivisen verosuunnittelun osaksi verovajetta, ja esitti, että verovaje kartoitetaan veromuodoittain. Kartoitustyö toteutettiin kuitenkin vain osittain.

Veropohjan heikentäminen on väärin. Se luo painetta kasvattaa tavallisten ihmisten verotusta tai leikata palveluita, kuten terveydenhuoltoa ja peruskoulutusta. Kumpikaan ei ole fiksua. Veroparatiisit tulee sulkea. Suomen on otettava aktiivinen linja tähän omassa lainsäädännössään ja EU:ssa.

Suomen on liityttävä rahoitusmarkkinaveroa ajavien maiden joukkoon. Yritysten maakohtainen kirjanpito on otettava Suomen kärkitavoitteeksi. Omistusten piilottamista hallintarekistereihin ei saa hyväksyä, vaan arvopaperien omistaminen on rekisteröitävä todellisen omistajan nimiin.

Finnwatch selvitti, että suomalaiset eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet veroparatiiseihin yli 37 miljardia euroa. Työeläkelaitoksesta riippuen veroparatiisirahastot muodostavat 60-70 % rahastosijoituksista.

Olisi isänmaallisempaa, että eläkeyhtiöt sijoittaisivat kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen ja uutta teknologiaa kehittäviin teollisuusinvestointeihin. Se on vastuullista sijoitustoimintaa, jolla luodaan kohtuullisten tuottojen lisäksi työtä ja hyvinvointia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mitä mieltä olet siitä, että kansanedustajat saavat osan palkkiostaan verottomina kulukorvauksina? Pitäisikö vasemmistoliiton kansanedustajien tehdä asialle jotain?

Toimituksen poiminnat