Ei leikata lapsilta

Laman laskua ollaan nyt maksattamassa lapsilla. Lapset ovat Sipilän hallituksen mittavien leikkaustoimien suurimpia kärsijöitä. Leikkauksia on perusporvarihallituksen puolelta puolusteltu sillä, että valtion velka olisi väärin tulevia sukupolvia kohtaan. Samalla leikkauspolitiikalla tehdään vielä taloudellista velkaakin kalliimmaksi tulevaa hyvinvointivelkaa, joka vie pohjan pois tulevien sukupolvien koulutukselta ja terveydeltä.

Päiväkotien ryhmäkokojen kasvattaminen, esikouluun kohdistuvat heikennykset, päivähoitomaksujen korotukset, subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luopuminen ja perusopetukseen kaavaillut leikkaukset vaarantavat lasten turvallisen hoidon, laadukkaan varhaiskasvatuksen ja tasa-arvoisen koulutuksen.

Samoin lapsilisän, asumistuen, työttömyyskorvausten ja opintotuen leikkaukset vaikeuttavat lapsiperheiden arkea, lisäävät lapsiköyhyyttä ja eriarvoisuutta. Lisäksi kuntapalveluiden muutokset hallitusohjelman mukaisesti tulevat johtamaan lapsille tärkeiden palveluiden, kuten kirjastojen, kerhojen, liikuntapalveluiden sekä nuorisotyön leikkauksiin.

Päivähoidon ryhmäkoot paisutetaan ylisuuriksi

Edellisen hallituksen aikana valmisteltu uusi varhaiskasvatuslaki on ristiriidassa uuden Sipilän hallitusohjelman kanssa. Uudistuksen kulmakivenä oli, että laadukas varhaiskasvatus ja esiopetus taataan koko ikäluokalle ja laatua lisätään ryhmäkokoja pienentämällä.

Päivähoidon työntekijät ovat jo pitkään olleet huolestuneita liian suurista lapsiryhmistä. Ryhmäkokojen vaikutuksista on keskusteltu vuosia. On yleisesti tiedossa, että mitä pienempi ryhmä, sen paremmin voivat sekä hoitajat että lapset.

Nykyinen hoitaja-lapsi-suhdeluku yli 3-vuotiaiden ryhmillä on 1 / 7, ja vasta valmistuneen uuden varhaiskasvatuslain mukaan ryhmissä saa olla enintään 21 lasta. Nyt uusi hallitusohjelma lähtee siitä, että ryhmäkokoa voi kasvattaa vielä kolmella, eli pienimmillään ryhmäkoko olisi 24 lasta.

Eikä tässä vielä kaikki. Vanha päivähoitoasetus sallii suhdeluvusta poikkeamisen. Kunnat käyttävät tätä hyväkseen jo nyt, joten käytännössä ryhmissä voi olla nykyiselläänkin 25 lasta kerrallaan. Jos päivähoitoryhmässä on myös osapäiväisiä lapsia, joiden näiden määrä tulee uuden hallituksen päätöksellä entisestään kasvamaan, voi syntyä jopa 30 lapsen jättiryhmiä.

Päivähoito-oikeutta ja esiopetusta romutetaan

Uusi hallitus aikoo rajata myös subjektiivista oikeutta päivähoitoon. Tähän saakka lapsella on ollut oikeus täysipäiväiseen hoitoon, vaikka toinen tai molemmat vanhemmista olisivat kotona. Vain vähän yli kolme prosenttia perheistä käyttää mahdollisuutta. Yleensä siihen on myös hyvä syy. Perheissä voi olla erilaisia kriisejä tai vanhempien sairastamista, joten tämä heikennys tulee koskemaan suoraan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia.

Tällä hetkellä 80 prosenttia lapsista osallistuu esiopetukseen. Varsinaista esikoulua lapsilla on muutama tunti päivässä, ja tämän lisäksi he osallistuvat päiväkotien varhaiskasvatukseen sen aikaa, kun vanhemmat ovat töissä. Nyt uuden hallitusohjelman mukaan esiopetuksen ympärillä oleva päivähoito on poistolistalla, ja lapset voisivat osallistua erilaisiin iltapäiväkerhoihin, joissa henkilökuntaa olisi selvästi vähemmän kuin päivähoidossa.

Laman laskusta tulee katastrofaalinen

Päivähoitoon panostaminen ennaltaehkäisee myös lastensuojelun kustannuksia. Jos päivähoitoa annetaan kaikille sitä tarvitseville lapsille, voidaan lasten ja perheiden elämää tukea ajoissa siten, että myöhempi lasku ei tulisi yhteiskunnalle kalliiksi. Lastensuojelun kustannukset ja huostaanottojen suuret määrät ovat esimerkki siitä, mitä 90-luvun leikkaukset päivähoidossa ja muissa perhepalveluissa aiheuttivat.

Perusporvarihallituksen esitykset pienten lasten osalta ovat katastrofaaliset. Taloustieteellisissä sekä kasvatustieteellisissä tutkimuksissa todistettu, ettei varhaiskasvatuksesta leikkaaminen ole järkevää, vaan päin vastoin varhaiskasvatukseen tulisi investoida. Sipilän, Soinin ja Stubbin johdolla tehtävät leikkaukset joudutaan maksamaan 2020-luvulla takaisin moninkertaisesti.

On joukkoliikkeiden aika

Kehotan kaikki vanhempia lapsineen, isovanhempia, hoitajia, opettajia, opiskelijoita sekä kaikkia muita, jotka ovat huolissaan varhaiskasvatuksen sekä koulutuksen leikkauksista lähtemään nyt liikkeelle. Nyt on aika osoittaa mieltä, ennen kuin on liian myöhäistä.

Hyvissä ajoin ennen elokuun budjettiriihtä, jossa perusporvarihallituksen leikkauksia tullaan tarkentamaan, on aika näyttää joukkovoimaa ja lähteä marssimaan.

Varhaiskasvatuksen leikkauksia vastaan osoitetaan mieltä 10.6. klo:18 ainakin Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa.
https://www.facebook.com/events/975668072456224/

Koulutusleikkauksia vastaan osoitetaan mieltä 15.6. klo:16 ainakin Helsingissä. https://www.facebook.com/events/1650570538513040/

Kaikki mukaan! Ei leikata lapsilta!

pialohikoski
Vasemmistoliitto Kerava

Kansanedustaja, Uusimaa
Eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja
Valtiovarainvaliokunnan jäsen
Keravan kaupunginhallituksen jäsen
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuutettu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu