Pia Lohikoski

#BREXIT: Eu-eliitin on syytä katsoa peiliin

Brexit näyttää toteutuvan. Kansa on puhunut ja kansanäänestyksen tulosta on syytä kunnioittaa.

Briteissä valitettavasti vasemmisto pääosin jätti brexit-keskusteluiden pelikentän oikeistolaisille maahanmuuttokriitikoille. On suuri harmi, että keskustelua ei käyty niinkään EU:n epädemokraattisista rakenteista tai katastrofaalisesta vapaamarkkinaideologian läpäisemästä talouspolitiikasta.

EU-eliitin on joka tapuksessa syytä katsoa nyt peiliin. Unionia on rakennettu rahan vallan ehdoilla, ja siltä pohjalta olemme joutuneet elämään viime vuodet kriisistä kriisiin.

EU:lla on uskottavuuskriisi kansalaisten silmissä. Eikä ihme. Etenkin talousliitto EMU yrittää pakottaa jäsenmaat yksi kerrallaan leikkaamaan hyvinvointivaltiota ja palkkoja, eikä tältä ole vältytty niissäkään EU-maissa, jotka itse eivät ole EMU:ssa, vaan se on vaikuttanut myös niihin.

Brexit laittaa väistämättä liikkeelle jälleen uuden talouskriisin, jonka laajuutta on vaikea vielä arvailla. Toivottavasti edes tämä kriisi saisi vihdoin aikaan suuren ja välttämättömän käänteen EU:n politiikassa. Mikäli EU:ta ja sen talousrakenteita ei nyt demokratisoida, sen olemassaolon oikeutus alkaa olla kansalaisten silmissä olematon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vähintään yhtä paljon avauksia tehtiin Erosen hihamerkeistä joka nyt ei ehkä ollut yhtä merkittävä tapaus.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Mikäli EU:ta ja sen talousrakenteita ei nyt demokratisoida, sen olemassaolon oikeutus alkaa olla kansalaisten silmissä olematon."

Juuri tuosta syystä pidän brittien äänestystulosta hyvänä asiana. EU tarvitsee itse itseään pöhöttävien rakenteiden ravistelua ja nyt se sitä saa karmeammalla tavalla kuin Brysselin eliitti osasi ehkä aavistaakaan.

Keskustelu kansanäänestyksen tarpeellisuudesta tuntuu nousseen heti tuoreeltaan pintaan monessa muussakin EU-maassa, mikä lienee omiaan lisäämään eliitin kiireitä käynnistää toimintatapojen muutoksiin tähtäävä suunnittelu. Jos mitään ei tapahdu, se on good bay Euroopan Unioni.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No mahdollisesti rintamalinjat siirtyvät vain vanhaan kylmän sodan asetelmaan mikäli EU totaalisesti sählää ja hajoaa muutamien vuosien sisään. Siinä tilanteessa Suomi taitaa olla taas YYA-porukkaa, mikäli nyt edes niin hyvin käy. Tai sitten tilanne kärjistyy enemmänkin.

Aika EU:n parantaakin tapojaan... jos eivät osaa/pysty/halua, niin sopii kaatuakin. Saattanee vain enteillä Suomelle huonoja aikoja, mutta onhan niitä ollut ennenkin eikä elämästä selviä hengissä.

Toimituksen poiminnat