Pia Lohikoski

Valehtelijoiden klubi

Britannian päämisteri Tony Blair ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bush, valehtelijoiden kerho, perustelivat käynnistämänsä Irakin sodan tiedustelutiedoin, jotka eivät pitäneet paikkaansa. Tämän todistaa Britanniassa keskiviikkona julkaistu niin sanottu Chilcot-raportti, joka perkaa maan osallistumista Irakin sotaan ja pääministeri Tony Blairin osuutta päätöksissä.

Bushin ja Blairin sota keräsi miljoonia sodanvastustajia marssimaan ympäri maailmaa, ja itsekin näitä suurmielenosoituksia Helsinkiin silloin järjestäneenä voin kertoa, että me kyllä ennustimme öljysotien ja miehitysten johtavan lähi-idän entistä pahempiin kriiseihin. Blairin ja Bushin toimien hintaa maksetaan yhä muun muassa niiden seurauksena syntyneen ISIS:n terrorismina ja valtavina pakolaisvirtoina sekä lähi-idässä että Euroopassa. 

Irakin sotaa ennen, vuoden 2002 lopulla, silloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) kävi Yhdysvalloissa tapaamassa muun muassa presidentti Bushia. Tapaamisessa puhuttiin mm. Irakin tilanteesta, Afganistanin sodasta, Naton laajenemisesta ja suomalaisten kranaatinheittimien kauppaamisesta yhdysvaltalaisille. Yhdysvallat kävi tuolloin sotaa Afganistanissa ja oli käynnistämässä uutta sotaa Irakiin. Tutkimuksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista vastusti tuolloin asemyyntiä liittoumalle. Eduskunnassa oltiin asekaupan lisäksi huolissaan siitä, että Suomi antaa tuen Irakin sodalle. Kun pääministeriä syytettiin Suomen sitomisesta sodan osapuoleksi, kommentoi pääministeri Lipponen, että Suomen on mahdotonta olla asiassa puolueeton. 

Väittely Suomen linjasta jatkui kevään 2003 eduskuntavaaleissa ns. Irak-vuotona, jossa silloinen oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki (kesk.) syytti Lipposta toimista Suomen liittämiseksi sotarintamaan. Myöhemmin samana vuonna Jäätteenmäki joutui eroamaan pääministerin paikalta, kun selvisi, että hän oli saanut salaisiksi luokiteltuja papereita presidentin neuvonantajalta. Sen sijaan aiemman pääministeri Lipposen Washingtonin vierailuilla tekemiin linjauksiin, joissa Irakin sodalle annettiin tuki ja aseita kaupattiin sotaa käyvälle suurvallalle, ei enää valitettavasti palattu. Nämä asiat olisi aiheellista perata Suomessakin uudelleen, etenkin, kun koko sota todistettavasti pohjautui väärille tiedoille, eikä rauhanomaiselle ratkaisulle annettu mahdollisuutta. Oli surullista, että Suomen ulkopolitiikkaa kammettiin rauhanneuvottelijasta sotaa käyvän suurvallan tukijaksi. 

Tänään Sipilän perusporvarihallitus ajaa Suomea sekä Naton kylkeen että liittoutumaan Britannian kanssa puolustusyhteistyöhön. Minä en halua, että tulevaisuudessa esimerkiksi oma poikani voisi tulla vastoin tahtoaan lähetetyksi sotimaan toiselle puolelle maailmaa osana jotain suurvaltajohtoista liittoumaa. Tässä hallituksen puolustuspoliittisessa touhussa ei ole mitään tolkkua, kun eduskunnaltakaan ei kysytä yhtään mitään, vaan sopimuksia valmistellaan salaa kulisseissa ja kansanedustajat kuulevat niistä median kautta. 

On kyllä pakko ihmetellä, että onko Sipilän ja kepun linja todellakin kompata sekä kokoomuksen Nato-haukkoja että persujen sotaintoista puolustusministeriä, vieläpä eduskunnan valiokuntakäsittelyt sivuuttaen. Tämä ei ole rehellistä eikä avointa politiikkaa maassa, jonka kansalaisten selvä enemmistö edelleenkin vastustaa Nato-jäsenyyttä. Missä tolkku? Missä demokratia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Reijo Jokela

"Minä en halua, että tulevaisuudessa esimerkiksi oma poikani voisi tulla vastoin tahtoaan lähetetyksi sotimaan toiselle puolelle maailmaa osana jotain suurvaltajohtoista liittoumaa".

Olisi hauka kuulla missä virallisessa yhteydessä tällaisesta mahdollisuudesta on edes ollut puhetta? Olisiko täsä kysymyksessä tällainen vasemmistopopulismi?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tarvitseeko siitä olla puhetta? Eikös siitä juuri kannata olla puhumatta?

Ei se kovin hyvä mainoslause ole virallisissa yhteyksissä.

Minusta siihen, mitä on sanottu tai luvattu ei kannata kiinnittää suurtakaan huomiota. Siihen, mitä on tapahtunut voi kiinnittää huomiota - ja siihen mitä tapahtuu. Siitä kun rakentaa koordinaatiston, voi nähdä suunnan.

No, jos NATO:n historiaa ja nykyhetkeä katselee, niin ei voi kyllä sanoa, että siellä olisi moista käytäntöä ollut.

"Onko se mahdollista?", on minusta hyvä kysymys.

Maailma muuttuu ja isoja selkkauksia on. Kun sellaisia on, yleensä silloin ei nuorilta pojilta ole kyselty, haluaako mennä vai ei. Veto-oikeus on aina olemassa. Minusta se voi olla argumentti puolesta tai vastaan.

NATO:n on sisäänrakennettu se, ettei ketään voi pakottaa mihinkään.

Entäpä Suomen valtioon tai tulevaisuuden EU:n? Ei ole ei. Voivat tehdä ihan mitä vaan - vaikka sitten myydä kaikki jälkeläisemme sotakoneistolle. Niin on kyllä tehty menneisyydessä. Suomalaiset ovat taistelleet vaikka missä ollessaan osana jotakin isompaa kokonaisuutta.

Käyttäjän KariRautio kuva
Kari Rautio

Lohikoski oli huolissaan siitä etä hänen poikansa joutuu mahdollisesti sotimaan toiselle puolelle maailma. Oletuksena on että Lohikoski on lukutaitoinen,mistä siis nuo kommentit ovat peräisin. Ja se kriisi mihin hänenkin poikansa voi tulla osalliseksi jos/kun olemme lähitulevaisuudessa Nato jäseniä voi tulla ihan "kotinurkille." On totta että Jääteenmäki pelatiin ulos pääministriydestä,kaikki sanktiothan peruttiin myöhemmin.Suomen on varauduttava nyt koska huomenna se voi olla myöhäistä.Venäjä on osoittanut,kuten Lohikoski on varmaan huomannut,täydellistä piittaamattomuutta kansainvälisistä sopimuksista. Miksi se siis noudattaisi Suomen kanssa tehtyjä sopimuksia ? Jo vanhempana,äitinä, liputtaisin Suomen NATO jäsenyyden puolesta.Ihan lasteni tulevaisuuden ja turvallisuuden takia. Nato on maailman paras rauhanturvaaja.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

EUhan on muodostamassa omia sotajoukkoja yms., joten kyllä Suomi vielä sidotaan konflikteihin tavalla tai toisella.

http://www.voltairenet.org/article192564.html

Paperin ovat allekirjoittaneet Ranskan ja Saksan ulkoministerit.
_______________________

Blogistille:
Ole hyvä ja poista tuo ennakkosensuuri.

Henry

Toimituksen poiminnat